cursor

Kromanti

Breakdance als vertrekpunt, langs afro dance en traditionele Afrikaanse dansstijlen
Speeldata
2024
Locatie
Theaters door heel Nederland
Duur
1 uur, geen pauze

Een danser maakt de hoogste sprongen en salto’s van iedereen. Waar komt dit vandaan? Hij luistert naar de stem van Kromanti, de spirit die in hem zit en die bekend staat om zijn moed en vliegkunst. Voel de connectie en vlieg het hoogst van allemaal!

Onder de vleugels van ISH Dance Collective neemt Dietrich Pott het publiek mee op reis door het binnenland van Suriname. Met breakdance als vertrekpunt, langs afro dance en traditionele Afrikaanse dansstijlen, vertelt Pott een verhaal uit het Afro-Surinaamse Winti geloof. In de fantasievolle en kleurrijke familievoorstelling Kromanti gaat een groep dansers op zoek naar hun spirit op de ritmes van zelfuitgevoerde live percussie. De voorstelling is voor 10+.

Afro-Breakdance: een nieuwe dansstijl

Dietrich Pott reisde af naar Suriname en Afrika en deed twee maanden onderzoek naar traditionele, Afrikaanse dansstijlen. Geïnspireerd op de ervaringen tijdens deze reis, ontwikkelde Pott een nieuwe stijl van dans: Afro-Breakdance. De rituele Afro Surinaamse geheimentaal Kromanti die Pott in het binnenland van Suriname leerde kennen, wekte zijn interesse. Hij vertaalde deze religie en de sfeer uit de dorpen naar kleurrijke scenes in de mysterieuze voorstelling Kromanti.

“Kromanti is de spirit van de lucht en die hoort echt bij mij. Als ik dans, hang ik heel veel in de lucht, ik hou ervan om te vliegen, om mijn hele lijf erin te gooien.”

Dietrich Pott in Parool

Cast

De getalenteerde en ijzersterke cast bestaat uit twee dansers uit Suriname: Winston Adaba en Stephano Linkers. Ook staan de Nederlandse Luciano Hiwat (winnaar Red Bull Dance Your Style x Rolling Loud 2023), Jean ‘ShinShan’ Salazar Tavera (winnaar Red Bull BC One Cypher Nederland 2024 en te zien in de nieuwe serie H3L op Videoland) en Giorgio Prijor (winnaar Red Bull Dance Your Style Nederland 2023) op het podium.

Maker Dietrich ‘Dietje’ Pott

B-Boy Dietrich ‘Dietje’ Pott behoort tot de absolute top. Hij verdiende zijn sporen in de battle scene en in het theater. Zijn powermoves en talent droegen eraan bij dat breakdance uitgegroeide tot een volwaardige kunstvorm. Vijf jaar geleden zette Pott zijn eerste stappen als maker. In zijn werk is een duidelijk handschrift zichtbaar, dat sterk samenhangt met zijn explosieve en spectaculaire break stijl en zijn Surinaamse roots. Kromanti is onder de vlag ISH Talent tot stand gekomen.

Kromanti wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en gemeente Amsterdam.

De dansers wijden ons met hun bewegingen in in een geheimtaal; met hun sprongen en salto’s zijn ze onmiskenbaar de krachtige luchtgod geworden.

★★★★
— De Volkskrant

Dietrich Pott en zijn dansers brengen met Kromanti een prachtige en respectvolle ode aan dit stuk Afrikaans-Surinaamse cultuur. […] Dat ontroerde mij zeer.

— De Theaterkrant

De mannen zetten de ene na de andere adembenemende breakdance neer. Door verschillende dansstijlen met elkaar te laten versmelten, zet choreograaf Pott een sterke voorstelling neer waarin oude roots en nieuwe culturen doorklinken.

— 8Weekly

Speellijst

wo 3 apr 20:00
Amsterdam Bijlmer Parktheater (Try-Out)
Geweest
do 4 apr 20:00
Amsterdam Bijlmer Parktheater (Première)
Geweest
zo 7 apr 14:30
Alkmaar TAQA Theater De Vest
Geweest
do 11 apr 19:00
Assen Theater DNK
Geweest
vr 12 apr 19:00
Rotterdam Theater Rotterdam
Geweest
za 13 apr 19:30
Drachten De Lawei
Geweest
do 18 apr 19:00
Roosendaal Schouwburg De Kring
Geweest
vr 19 apr 19:00
Nieuwegein De Kom
Geweest
di 23 apr 19:00
Emmeloord Theater 't Voorhuys
Geweest
wo 24 apr 19:00
Franeker Theater de Koornbeurs
Geweest
do 25 apr 19:00
Amstelveen Schouwburg Amstelveen
Geweest
wo 8 mei 19:30
Den Bosch Theater aan de Parade
Geweest
zo 12 mei 14:00
Rotterdam Theater Zuidplein
Geweest
do 16 mei 20:30
Zwolle Schouwburg Odeon
Geweest
vr 17 mei 19:00
Almere Kunstlinie
Geweest
ma 20 mei 14:00
Amsterdam De Meervaart
Geweest

Nu te zien

ISH Community

Open Podium

16 nov 2024 — 12 apr 2025Podium Lely

Makers en performers presenteren eigen werk voor publiek tijdens het Open Podium bij Podium Lely.

Toon:

[#TITLE#]

[#TEXT#]

OK