cursor

Koejake

Beschermer van de Surinaamse natuur
Koejake toont het belang van natuurbescherming via nieuwe dansstijl Afro-Breakdance
Speeldata
2023
Locatie
Jeugdtheater On Stage Performing Arts
Duur

Koejake vertelt het verhaal van een man die de Surinaamse natuur beschermt en strijdt tegen vernietiging. De mystieke Toekan Tokka kiest hoofdpersoon Koejake als de koning der strijders. Met hulp van dieren en de kracht van Tokka overwint hij uitdagingen en hindernissen.

De voorstelling toont de vernietiging van de natuurlijke balans en de strijd om dit te herstellen. Koejake is een voorstelling van nieuwe maker B-Boy Dietrich ‘Dietje’ Pott, onder de vlag van ISH Talent, en vindt plaats op 8, 9 en 10 september 2023 in theater Jeugdtheater On Stage Performing Arts in Paramaribo. In de voorstelling zijn Afrikaanse en Surinaamse traditionele dansvormen met breakdance verenigd, met als resultaat een nieuwe dansstijl Afro-Breakdance.

“Toen ik in Suriname was, kreeg ik meer inzicht in de actuele situatie in Suriname en de afname van het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners. Dit werd mijn inspiratiebron voor de voorstelling en besloot ik mij te focussen op het thema natuurbescherming.”
B-Boy Dietrich ‘Dietje’ Pott

Legende in de Surinaamse bossen


Koejake ziet in zijn dorp de verwoesting die is veroorzaakt door de vernietiging van de natuur. Hij vormt een eenheid met de Inheemse bevolking om te vechten voor het herstel van het evenwicht. Koejake en zijn bondgenoten gebruiken hun kennis en magische krachten om de vijand te verslaan. Na de overwinning wordt Koejake een held en beschermer van de Surinaamse natuur. Hij blijft zijn leven wijden aan het behoud van het land. Het verhaal verspreidt zich als een legende door de Surinaamse bossen.

Strijd tegen vernietiging


Het verhaal bevat elementen van magie en mystiek, vertegenwoordigd door Tokka de Toekan. Koejake's reis symboliseert zijn innerlijke groei en roeping om een beschermer te worden. De dieren vertegenwoordigen de connectie tussen mens en natuur. Het is een inspirerend verhaal dat anderen aanspoort om op te staan en de natuur te beschermen. Het is een oproep tot actie om onze planeet te koesteren en te behouden voor toekomstige generaties.

Nieuwe dansstijl Afro-Breakdance


Dietrich Pott deed onderzoek en verenigde Afrikaanse en Surinaamse traditionele dansvormen met breakdance, met als resultaat zijn nieuwe dansstijl Afro-Breakdance. Samen met The Myztikalz (Suriname) experimenteert hij hiermee, onderzoekt hij de herkomst in het binnenland van Suriname en enthousiasmeert hij Surinaamse jeugd voor Afro-breakdance met workshops op scholen in Paramaribo.

Maker Dietrich ‘Dietje’ Pott


B-Boy Dietrich ‘Dietje’ Pott behoort tot de absolute top. Hij verdiende zijn sporen in de battle scene en in het theater. Zijn powermoves en talent droegen eraan bij dat breakdance uitgroeide tot een volwaardige kunstvorm. Vijf jaar geleden zette Pott zijn eerste stappen als maker. In zijn werk is een duidelijk handschrift zichtbaar, dat sterk samenhangt met zijn explosieve en spectaculaire break stijl en zijn Surinaamse roots. Dat bleef niet onopgemerkt, Pott won in 2022 de Jonge Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie. Koejake komt tot stand onder de vlag ISH Talent. ISH speelde eerder in Suriname, met de productie Jungleboek (2018). Dietje was hierbij de choreograaf en producent.

Koejake wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

  • Fonds Podiumkunsten
  • Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname
  • Fonds Cultuurparticipatie

Speellijst

vr 8 sep 00:00
Paramaribo Jeugdtheater On Stage Performing Arts
Geweest
za 9 sep 00:00
Paramaribo Jeugdtheater On Stage Performing Arts
Geweest
zo 10 sep 00:00
Paramaribo Jeugdtheater On Stage Performing Arts
Geweest

Nu te zien

ISH Community

Open Podium

16 nov 2024 — 12 apr 2025Podium Lely

Makers en performers presenteren eigen werk voor publiek tijdens het Open Podium bij Podium Lely.

Toon:

[#TITLE#]

[#TEXT#]

OK